Monday, October 13, 2008

Aşırı güneşli balkonlarda çiçek yetiştirmek

Balkon çiçeklerinin çok güneş gören balkonlarda yetişmemesi yanlış bir düşüncedir veya çok güneş alan balkonlarda çiçek yetişmez sanırlar. Güneşli balkonlarda bu çiçeklerin yetişmemesinin sebebi aslında ihmal edilmeleridir. İlgilendiğiniz sürece aşırı güneşten rahatsız olmayan türde çiçekler vardır.

Yükseklik veya rüzgar ve bakı ve gölge şartları oluşmadığı için balkonunuzda bahçede olan hava oluşmaz. Bundan dolayı balkonda yetiştirilen çiçekler-bitkiler bahçede yetiştirdiklerinizden daha kısa ömürlü olur. Bu koşullara rağmen, balkonun havasını değiştirecek ve özellikle de çalı türünde güzel kokulu çiçekler açan bitkiler yetiştirilebilir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki öncellikli olarak aşırı güneşten rahatsız olmayan çiçek veya bitkiler seçmeliz.

Bunların başında sardunya gelir. Hercai menekşeler park ve bahçelerde, güneşe açık alanların süslendirilmesi için yetiştirilir. Ayrıca çok güzel ve zarif çiçekler açan ipek çiçeğini de tavsiye edebiliriz. Şeker begonyalar vardır; ve petunya… bunlar çok güneşe ve rüzgara dayanıklıdır. Camekanlı balkonlara limon ve portakal ağaçları bile konulabilir. Bunların dışında daha çok tür ve imkanlar vardır. İlgilenmeyi ihmal etmezseniz bu çiçek veya bitkileri balkonunuz ne kadar güneş alırsa alsın yetiştirebilirsiniz.

Önemsinecek konuları şöyle sıralayabiliriz:

Yerleşim: Güneş ışınlarının bu çiçeklerin saksılarına değmemesi önemlidir. Bu yüzden saksılar çift sıra halinde dizilerek güneşi aldıkları yönlerine boydan boya bir tahta parcası dayanmalıdır.
Saksı: Plastik veya metal saksılar iç kısma sıcaklığın geçmesine sebep oldukları için buharlasmayla toprağın ve dolayısıyla çiçeğin su kaybetmesine sebep olurlar. Bu tür saksılar, sıcak havada bitki kökünü kurutabilir ve bitkiyi kökünden öldürür. Bu yüzden çok güneş alan yerlerde cılasız ve boyasız toprak saksılar kullanmak gerekir.

Sulama: Sulama için en uygun zaman akşam, gün batarkendir. Bazen bu sulama yeterli olmayabilir ve böyle durumlarda sabah erkenden yine sulamak gerekir. Bazen de akşam sulaması, iki üç gün sulamamanızı gerektirecek kadar yeterli olacaktır. Sulama konusunda olsun bitkiler hakkında olsun; her zaman bilgi sahibi olmak önemlidir. Örneğin bitkilerin zaman zaman terleme yaptıklarını bilmek gerekir.

No comments: